Interesne dejavnosti

TOPEL ŽAREK – ČRNA NI TEMNA

V sredo, 13. 12. 2023, je ob 18. uri v Kulturnem domu Črna potekala prireditev Topel žarek – Črna ni temna. Prireditev, ki je spodbudila k razmišljanju o našem odnosu do drugačnosti, sprejemanju te, pa tudi o pomenu življenja, vrednotah in minljivosti. Dramski igralec Simon Šerbinek se je na odru povsem razgalil in z navzočimi delil svojo osupljivo življenjsko zgodbo.

Društvo paraplegikov Koroške skupaj z Občino Črna na Koroškem že vrsto let organizira »Poletni popoldan poezije«. To leto žal …, zato pa smo rekli: »Dajmo narediti prireditev z gledališko igro. Prireditev, ki poveže invalidske in humanitarne organizacije ter je medgeneracijska. Prireditev, ki v mrzlih decembrskih dneh nudi topel žarek. Prireditev, ki prikaže in slavi duh kraja, doline – Črna ni temna. Kraj oziroma dolina žari zaradi dobrote v srcih ljudi.« Vse prisotne sta uvodoma nagovorila prireditelja županja mag. Romana Lesjak in predstavnik Društva paraplegikov Koroške Stojan Rozman. Županja je poudarila izredno sodelovanje lokalnih organizacij pri prireditvah in ustvarjanju ter pomembnost takšnih prireditev za občane. Gospod Rozman je spomnil na mednarodni dan invalidov in njihovo aktivno vključevanje v družbo. Pri tem so se zahvalili nevladni organizaciji v javnem interesu raum AU, ki je to prireditev podprla s sredstvi iz sklada dolina: dialoga.

V lepem kulturnem programu so sodelovali varovanci CUDV Črna- Tjaša Krajnc, Natalija Forjan z mentorico Lucijo Koležnik, mešani pevski zbor Markovič Kristl – Mato in poet Stanko Grl.

Vrsto let ritem kraja sooblikuje CUDV. Ta je po deinstitucionalizaciji drugačen, a še vedno del utripa kraja in ljudi. Vključevanje varovancev v dogodke, prireditve občine se smatra kot samoumevno. Ljudje potrebujemo bližino, ljubezen, sočutje in razumevanje. Kar daješ, to se ti vrača. Zato nekoga moraš imeti rad. Tjaša Krajnc nas je z verzi Ivana Minattija »Nekoga moraš imeti rad« spomnila na to. Natalija Forjan na flavti je ob spremljavi mentorice Lucije Koležnik na violini zaigrala pesem Franka Sinatre »I did it my way«.

Kot sta z mentorico Lucijo Koležnik zapisali: Sam zapis skladbe pokaže, da individualist lahko sprejme vse … in še več udarcev v življenju, ampak Natalija je naredila po svoje: »Z marsičim sem se soočila v življenju, vendar sem in bom vedno stala pokončno. Melodija me spominja na mojo flavto in mojih 42 let bivanja v CUDV Črna.

Domačin, gospod Stanko Grl, poet, ki je do sedaj izdal štiri pesniške zbirke se nam je predstavil s tremi pesmimi. Eno – Krhkost je napisal prav za to priložnost.

Mešani pevski zbor Markovič Kristl – Mato nam je izredno rahločutno zapel dve skladbi.

Sledila je mono predstava Krhkost v izvedbi igralca Simona Šerbinka. Gre za skupek besedil iz knjige Jeana-Clauda Carrièra. Mono predstava, ki ponuja razmislek o življenju, od vprašanj bivanja in minljivost do tistega temeljnega – kaj nas kot ljudi najbolj določa? Presunila je in zahtevala globok vpogled v naša življenja.

Po predstavi je sledil pogovor z igralcem, kjer je povedal več o delu, ki je del trilogije, delu njegovega življenja, ki ga je zaznamovalo in oblikovalo, pomembnosti v življenju – pogovor, dialog, sprejemanje drugačnosti, odnos do drugačnih, ciljih in načrtih. Dramski igralec Simon Šerbinek nosi seboj dih jemajočo življenjsko zgodbo, ki ga je zaznamovala. Karizmatičen človek, odličen sogovornik in predvsem en sam velik navdih … V mladosti je preživel nesrečo z vlakom in ostal brez nog. Enostavno se ob njegovi izjemni volji zdi kot, da nemogoče je mogoče.

Za trenutek je obiskovalce iztrgal iz vsakodnevnega tempa in rutine. Vse na videz strašansko pomembne “kar ene stvari” postanejo nepomembne. Življenje je darilo, njegovo bistvo pa je v notranji sreči, ki se skriva v povsem drobnih stvareh in malenkostih, ki nosijo veliko srečo. V teoriji to vemo. Kaj pa praksa?

Program in pogovor z gostom je moderirala Anja Vajde in ji dala res svečan ton. Dogodek je sklenila z naslednjimi besedami: “Vsaka življenjska zgodba je stkana iz niti edinstvene preteklosti… Srčnost in skrb za sočloveka pa delata čudeže in ta svet lepši … V teh prazničnih dneh, ki so pred nami vam želim veliko miru v krogu tistih, ki so vam najbližji, predvsem pa ne pozabite, da so tiste drobne malenkosti in preproste stvari s pravimi in iskrenimi ljudmi najbolj neprecenljivih vrednosti …”

Društvo paraplegikov Koroške se je s to prireditvijo vključilo v pestro decembrsko dogajanje v Črni. Želeli smo prikazati moč, slogo in povezanost drugačnih s skupnostjo.

Po prireditvi je ob pogostitvi potekalo prijetno druženje.