Šport

KLOBASARJENJE PO ŠTREKNI

»Klobasarjenje« se imenuje vsakoletno srečanje ročnih kolesarjev Zveze paraplegikov Slovenije. Letošnje jubilejno 10. srečanje je potekalo v soorganizaciji Zveze paraplegikov Slovenije, Društva paraplegikov Jugozahodne Štajerske in Društva paraplegikov Koroške. Tokrat po Štrekni, med Velenjem in Slovenj Gradcem, je aktivno sodelovalo 45 članov Zveze paraplegikov Slovenije z ročnimi kolesi in električnimi priklopi, ob njih pa še vsaj 30 članov spremljevalnega osebja. V soboto, 22. junija, smo se zbrali v Velenju v Kampu Jezero, kjer nas je pozdravil Peter Dermol, župan Mestne občine Velenja.

Iz Velenja smo pot nadaljevali proti Slovenj Gradcu. Na novo odprti del kolesarske poti – imenovane Štrekna, je speljan po opuščeni trasi nekdanje železniške proge, ki je povezovala Velenje z Dravogradom. To je vsekakor ena od infrastrukturno najbolje urejenih tovrstnih kolesarskih poti v Sloveniji, ki ima izrazito slikovito panoramo, pogled na Pohorja in Uršljo goro ter doživetjem ob vožnji skozi sotesko Huda luknja. Kljub vsemu so naši spremljevalci poskrbeli za varna prečenja s cestnimi odseki, spremljevalni vozili pa sta nudili pomoč. V Slovenj Gradcu, pred atrijem graščine Rotenturn, nam je dobrodošlico izrekel dr. Peter Pungartnik, podžupan Mestne občine Slovenj Gradec. Dobili smo tudi energetsko čokoladico. Na sedežu Društva paraplegikov Koroške so udeleženci lahko (do) polnili baterije in se okrepčali.

 

Na vrnitvi nas je malo pred Mislinjo pogostila z domačim bezgovim sokom Andreja Srt iz občine Mislinja. Ustavili smo še pred vhodom v jamo Huda luknja in zvedeli več o njej in tej soteski. Na cilju zelo Pričakali sta nas dve prijazni predstavnici Zavoda za turizem Šaleške doline, ki sta nas poučili o zgodovina nastanka jezer v Šaleški dolini, ter o številnih lepotah, ki jih nekoč to degradirano območje ponuja. Sledila je še krajša nagradna igra z lepimi nagradami. Popoldne se je nadaljevalo z druženjem ob okusni hrani in hladni pijači ter ogledom na ta dan odprte plaže Vista, Velenjskega jezera. In tisti zabave željni smo se zvečer še udeležili nastopov skupin Prljavo kazalište, Drugo dugme in Čaga boys. Prihodnje leto nas čaka pot od Mojstrane pa vse do Italije.

Stojan Rozman

Foto: Drago Perko

Dodaj odgovor