Interesne dejavnosti

FESTIVAL DRUGAČNOSTI

V dnevih ko praznuje Mestna občina Slovenj Gradec in je 21. septembra svetovni dan miru, je čas, da se predstavijo tu delujoče nevladne organizacije. Na sončen petek, 15. septembra 2023, se jih je na 25. Mirovniškem festivalu in 16. Festivalu drugačnosti, festivaloma, ki opozarjata na sprejemanje drugačnosti, solidarnost in harmonijo, predstavilo njih 35.

Letošnja osrednja tematika je dialog, s čim se povezujemo z Organizacijo združenih narodov, ki so letošnje leto razglasili za mednarodno leto dialoga kot jamstva za mir.

Nagovore sta imela župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler in za Društva paraplegikov Koroške Stojan Rozman. Dogajanje se je odvijalo na stojnicah, delavnicah in na odru. Na odru so se zvrstili: Mojca Robič je zaplesala s plesalkami Plesne šole Spin, nastopili so otroci VVZ Slovenj Gradec.

Na invalidskem vozičku je zaplesala reprezentantka in dobitnica mnogih medalj Nastija Fijolič, na diatonično harmoniko je zaigral Tadej Pogorevc iz 3. OŠ Slovenj Gradec.

 

Nastopil je tudi Tadej Raner iz Društva distrofikov Slovenije ter Maks Vinšek iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor. Osrednja gostja, ki je zazibala in očarala vse, pa je bila pevka Eva Boto. Stojnice so bile informativne, in usmerjene k aktivnostim, npr. merjenje pritiska, ravni sladkorja v krvi. Društva so se predstavile tako na odru, s sporočilom, ki ga je prebrala moderatorka ali z javljanjem s stojnice.

Delavnice so imeli NIJZ s starimi družabnimi igrami,  Večgeneracijski center Andeški hram, Koroška mreža podpornega okolja za mlade (KOR- NET) z koroškim kvizom ter Društvo paraplegikov Koroške je omogočalo preizkus vožnje in igranje z invalidskim vozičkom.

Na košarkarski tekmi na invalidskih vozičkih sta se pomerila Društvo paraplegikov Koroške in uprava MO Slovenj Gradec. V zrak so spustili tudi balon želja kot simbol miru, strpnosti, dialoga, spokojnosti, razumevanja in ljubezni. Iz Gorenjske je dobrodelno katro pripeljal sedanji lastnik Tomaž – oče tetraplegika. Razlog je bil, pomoč Društvu paraplegikov Koroške in njegovemu članu pri zbiranju sredstev za nabavo novih vozil saj so bila njihova poškodovana v avgustovski poplavi.

Stojan Rozman