Interesne dejavnosti

KRIPLOV ZAGOVOR – KOMEDIJA

Sredi tedna v sredo, 20.9., ob 12 uri iti v gledališče. Za nekoga neobičajno, a vsaj v takšnem terminu je možno vključiti tudi dijake. Festival drugačnosti teži informiranju in izobraževanju mladih  o invalidih, še posebno če so glavni protagonisti oni sami. Prav tako teži inkluzijskemu in medgeneracijskem delovanju.

Dvorano Kulturnega doma Slovenj Gradec so torej napolnili dijaki Gimnazije in Srednje zdravstvene šole, zaposleni v javnih zavodih, občinski upravi in obiskovalci iz humanitarnih in organizacij invalidov. Na odru so bili osvetljeni invalidski voziček, nožne proteze v hlačah, stol in stojalo z berglami. Uvod je neposreden in prikaže invalida kot nekaj manj, kot cirkusanta, ki pa se postavi na »druge« noge, postane nekdo.

V predstavi avtor in igralec Simon Šerbinek skozi lastno izkušnjo predstavi teme samomora, sprejetja invalidnosti, vrste invalidnosti, možnosti za razvoj invalida, odzive družbe, vključitev v družbo. Igralec svojo osebno zgodbo predstavlja na videz sproščen način, ob tem pa z veliko mero družbene kritike in samoironije.

Komedijo je režiral Matjaž Latin. Po koncu te kakovostne predstave nas je nagovorila tudi ga. podžupanja Martina Šisernik. Sledil je še pogovor in vprašanja z igralcem. In tu se je že videl globok vtis ter »delovanje« izobraževalnega sporočila te gledališke igre.

Stojan Rozman