Interesne dejavnosti

INKLUZIJSKI POHOD – FD

Zborno mesto za prevoz smo pohodniki 5. Inkluzijskega pohoda Festivala drugačnosti imeli v torek, 26. 9. 2022 na parkirišču Namanove. Prepeljali smo se v Šmartno, kjer smo se zbrali na parkirišču za cerkvijo in osnovno šolo. Po pozdravu ga. podžupanje Martine Šisernik, je organizator Stojan Rozman pohodnikom, povedal kod se gre, pokazal pravilno namestitev trakov za vlečenje / zaviranje, porazdelil pomoči in kaj moramo na pohodu upoštevati in na kaj paziti.

Pohodniki so se strnili v kolono 79 pohodnikov iz vrst učencev in učiteljev 3 OŠ, varovancev CUDV Črna – VDC in hiša Slovenj Gradec, SONČEK – center Ivančica, OZARE d.o.o. in dnevni center, Zavod Risa, Društva paraplegikov Koroške in prostovoljcev iz vrst Planinskega društva Slovenj Gradec. Pot nas je vodila v klanec na Legen. Spremljevalno vozilo je bilo koristno, ne samo za prevoz vode in slastnih sendvič štručk, ampak tudi za utrujene. Pred cerkvijo sv. Jurij se je povedalo nekaj o cerkvi, njeni posebnosti – steklenem podu, o gradu, ki tu zadaj nekoč stal, in gomilah tod na Legnu.

Nato smo se na drugi strani ceste ustavili ob tabli in začetku naše poti po gozdni učni poti Tičnica. Pohodniki so šli ob robu gozda do Cross county kluba, tisti na invalidskih vozičkov pa so tja prišli po pločniku in cesti. Tu smo pomalicali, se spočili in gledali te prekrasne konje.

Naprej na poti ob gozdu smo se srečali z gozdarjem g. Žigom Repotočnikom iz Zavoda za gozdove Slovenj Gradec. Povedal je kaj pomen gozdov, njihovo sestavo, uporabo, skrb zanje … med potjo proti cilju je predstavljal posamezne vrste dreves, posebnosti gozdov teh krajev, oblike zaščite in delo v gozdu.

Na jasi nad mestom smo imeli lep pogled na Uršljo goro, Peco in Rahtel. Spustili smo se do konca Tičnice – v cvetličnem parku na klancu pod bivšim Bellveu ter uživali v prijetnem jesenskem vremenu, prekrasni pokrajini in pisani družbi. Tu smo se razšli – spremljevalni kombi je še odpeljal voznike do njihovih avtomobilov na zborno mesto – z vprašanjem: »Kam pa gremo drugo leto?« Odgovor navihanca iz 3 OŠ: »Za nosom«.

Stojan Rozman