Interesne dejavnosti

LITERARNI VEČER FD S TATJANO STRMČNIK

Svojo tretjo pesniško zbirko Poljub metulja nam je v četrtek zvečer v knjižnici K. Meška predstavljala pesnica z Raven na Koroškem Tatjana Strmčnik. V pogovoru s Stojanom Rozmanom iz Društva paraplegikov Koroške sta premlela vse, kar je privedlo do te knjige. Njene začetke v šoli, članstvo v društvu pisateljev na Ravnah, pisanje za revijo MAŽ Društva distrofikov Slovenije, časopis 20 minut – časopis za Lahko branje (zavod Risa) … spregovorila o njej kot športnici – šah in boccia.

Pred to novo, sta bili izdani pesniški zbirki, Živimo v hiši jezika in Prodajalka želja. Najbolj uspešna je knjiga, proza za otroke, Lečka in Dečka, ki je namenjena otrokom nižjih razredov OŠ. V veliko čast si šteje, ker je bila knjiga uvrščena v tiste obvezne za bralno značko. Iz vsake od njih je prebrala pesem. In o novi zbirki. Kar nekaj dolgih let so se zbirale pesmi zanjo. Ponoči si jih zapisovala na mobilni telefon. Pesniška zbirka Poljub metulja je izšla v samozaložbi. Silno je ponosna nase, ker ji je bilo dano prisostvovati pri oblikovanju in tiskanju knjige.

Da je knjiga sploh ugledala luč sveta, se mora zahvaliti Ivani Vatovec, ki jo je lektorirala in obenem bdela nad njenim nastajanjem. Pisatelj Rudi Mlinar jo je razdelil v štiri sklope, za ilustracijo pa je poskrbela Tamara Pintarič. Spremni besedi sta napisali Lucija Mirkac in Ivana Vatovec. Ob branju pesmi iz zbirke je razrila štiri sklope tem, o katerih govorijo te pesmi. Čuti se, da je v teh pesmih pustila svojo dušo. Za zaključek je razkrila, da je sedaj v nastajanju še roman.

V pogovoru z obiskovalci pa se je poglobila v posamezno misel ali pesem kot tudi življenje invalida na splošno. Prekrasno zvočno kuliso za tak večer sta ustvarila Maja in Uroš Bračič.

Stojan Rozman